Miksi toistamme samoja virheitä?

 

Kaikki ihmiset tekevät virheitä. Virheet ovat vain kokemuksia, jotka toimivat oppitunteina.

Joitakin virheitä tulee kuitenkin tehtyä yhä uudelleen ja uudelleen. Tällaiset virheet vaikuttavat aluksi jotenkin kiehtovilta, melkein jopa voitoilta. Seuraukset ovat kuitenkin aina yhtä ikävät.

 

IMG_1719

 

 

Itse olen taas mennyt toistamaan samoja virheitä. En oikein tiedä miten jälleen kerran onnistuin. Eksyin kai vain valitsemaan sen saman tutun reitin, jota olen kulkenut ennenkin. Sillä reitillä tuntuu hyvältä kulkea. Tuntuu niin hyvältä hetken, ettei osaa kyseenalaistaa sitä mitä tekee. Miksi kyseenalaistaisin reittiä, jota kulkiessani olen kuin kala vedessä?

Sitten tulee seuraukset ja yhtäkkiä olenkin kuin kala kuivalla maalla. Jälleen kerran.

 

IMG_2468.jpg IMG_3142

 

Kirjoitin aikaisemmin vähän siitä, miten vaikeaa on muuttaa vanhoja tapoja. Vaikeinta tämä on silloin, kun ei huomaa  ratkenneensa kyseisiin tapoihin ennen kuin on liian myöhäistä. Tai ei ikinä ole liian myöhäistä, koska aina tulee uusia mahdollisuuksia.  On kuitenkin liian myöhäistä välttää sitä saman virheen tuomaa tuskaa.

 

 

 

IMG_3517.jpg

 

Me ihmiset olemme tapaeläimiä. Elämme mieluiten siellä missä on vähiten vastoinkäymisiä. Se mikä on tuttua ja turvallista on aina parempaa, kuin mikään tuntematon. Siitä huolimatta, että tämä tuttu ja turvallinen satuttaa meitä. Siitä huolimatta, että onni on siellä tuntemattoman puolella.

 

Lopulta kysymme itseltämme yllättyneinä, että ”Miten tässä taas kävi tällä tavalla? ”, vaikka eihän meidän oikeasti pitäisi olla yllättyneitä. Miten voimme jatkaa käyttäytymistä samalla tavalla kerta toisensa jälkeen ja odottaa erilaista lopputulosta?

 

IMG_6194.jpg

 

Jos minulta kysyttäisiin tänään, että miten tällaista käytöstä muutetaan, vastaisin, että kysyppä joku toinen.

 

Kai ihminen muuttuu lopulta kun on aivan pakko. Kun sama käytösmalli on satuttanut  tarpeeksi monta kertaa. Kun ei enää siedä sen toistamisen tuomaa tuskaa. Muutos tapahtuu kuitenkin vasta sitten, kun on enemmän syitä muuttua, kuin jatkaa samalla tavalla kuin ennen.

 

Ei tässä auta kuin suunnata nokka kohti valoisampia aikoja. Kattellaan…