Miksi toistamme samoja virheitä?

 

Kaikki ihmiset tekevät virheitä. Virheet ovat vain kokemuksia, jotka toimivat oppitunteina.

Joitakin virheitä tulee kuitenkin tehtyä yhä uudelleen ja uudelleen. Tällaiset virheet vaikuttavat aluksi jotenkin kiehtovilta, melkein voitoilta. Seuraukset ovat kuitenkin aina yhtä ikävät.

 

IMG_1719

 

 

Itse olen taas mennyt toistamaan samoja virheitä. En oikein tiedä miten jälleen kerran onnistuin. Eksyin kai vain valitsemaan sen saman tutun reitin, jota olen kulkenut ennenkin. Sillä reitillä tuntuu hyvältä kulkea. Tuntuu niin hyvältä hetken, ettei osaa kyseenalaistaa sitä mitä tekee. Miksi kyseenalaistaisin reittiä, jota kulkiessani olen kuin kala vedessä?

Sitten tulee seuraukset ja yhtäkkiä olenkin kuin kala kuivalla maalla. Jälleen kerran.

 

IMG_2468.jpg IMG_3142

 

 

IMG_3517.jpg

 

Me ihmiset olemme tapaeläimiä. Elämme mieluiten siellä missä on vähiten vastoinkäymisiä. Se mikä on tuttua ja turvallista on aina parempaa, kuin mikään tuntematon. Siitä huolimatta, että tämä tuttu ja turvallinen satuttaa meitä. Siitä huolimatta, että onni on siellä tuntemattoman puolella.

 

Lopulta kysymme itseltämme yllättyneinä, että ”Miten tässä taas kävi tällä tavalla? ”, vaikka eihän meidän pitäisi olla yllättyneitä. Miten voimme jatkaa käyttäytymistä samalla tavalla kerta toisensa jälkeen ja odottaa erilaista lopputulosta?

 

IMG_6194.jpg

 

Onneksi ihminen muuttuu sitten, kun ei ole muita vaihtoehtoja. Sitten kun on pakko muuttua.  Toisinaan pakon tajuamiseen vain vaaditaan, että sama käytösmalli satuttaa useamman kerran.

 

 

Ei tässä auta kuin suunnata nokka kohti valoisampia aikoja. Kattellaan…